Zonnepanelen bij Strikzelf :D

Ja we hebben hier nu “Groene” stroom. Is klein beetje maar je moet ergens beginnen toch? Het dak van ons huis is Oost-West en om daar dan iets van te maken is er een flink investering nodig met dito lange terugverdientijd. Schuurdak is plat, op het zuiden en dat met een aanbod op marktplaats voor gebruikte panelen maakte de aanschafkosten te overzien en een terugverdientijd van 5 jaar is ook niet onaardig wat me deed beslissen om de stap te doen.

Oppervlakte van het schuurdak 2,70 x 1,90 waarvan de 1,90 richting Zuid. Hoe krijg je daar zo veel en efficiënt mogelijk panelen op. Kwam niet verder dan 2 stuks op zuid.

Gekozen voor 2 mini-inverters welke met stekker in wandcontactdoos mochten. Nu is de NEN1010 recent aangepast en zijn de eisen voor zonnepanelen aansluiten wel iets gewijzigd. De installatie in de schuur was niet naar mijn zin (koelkast geeft soms elektrische schok bij aanraken metalen buitenkant) dus nakijken en meten. Dat ging dus al mis, want de Profitest Intro kon geen verschil zien in Aarde en Nul dus metingen werden niet gestart.

De lasdoos met de grondkabel opgezocht en was al snel duidelijk: De aarde was wel aanwezig maar niet en niet goed aangesloten op de installatie in de schuur. Dit opgelost en bedacht om een klein groepenkastje op te gaan hangen met automaten om de panelen af te kunnen schakelen en stroommetingen voor het monitoren van de opbrengst. Een Type B aardlekschakelaar is nu ook vereist dus die besteld en komt in de meterkast op de plaats van de huidige Type A. Dit zijn wat kosten die ik even niet bedacht had bij de keuze voor aanschaf. Ze zijn namelijk net zo hoog als de panelen met omvormers samen…

De aanbieder op Marktplaats had 5 a 6 jaar oude panelen van JinKo (JKM260P-60) samen met micro-inverters Enphase (M215-60-230-S22). Afspraak gemaakt en gemeld dat ik de panelen wel wil testen voor afname.

Samen met Frenk en bewapend met de Gossen Metrawatt PVSun en Profitest PV (met dank aan Fa. Hogenes voor het ter beschikking stellen) naar de verkoper. Deze was al druk aan het soppen. Prima omstandigheden om te meten. Panelen aangesloten op de PVSun en hier geen problemen gezien. Daarna op de Profitest PV en ook de opbrengst geeft een mooi plaatje.

Niets mis met de panelen en samen met montagebeugels, dakbescherming en de omvormers weer naar huis.

De panelen goed schoongemaakt en op het dak geplaatst met grindtegelballast. De omvormers onder de panelen geplaatst met afstandsbeugel om (koel) ruimte tussen het paneel en de omvormer te verzorgen. Hoek is 24 graden door de vaste beugels.

Ja en dan zie je dat je net niet voldoende opwekt om terug te leveren…
Het andere deel van het schuurdak leeg gemaakt en daar nu ook 2 panelen neer gelegd dus verdubbeling van het vermogen!

Van de surfplanken er twee opgeruimd en de derde in de poort opgehangen.

X